Smaku mojemu barszczowi dodaje zaskakujący dodatek. Mało kto wpadłby na ten pomysł
Podstawą barszczu czerwonego są oczywiście buraki ćwikłowe. To jednak, jaki smak ostatecznie będzie miał ten wywar, zależy od użytych dodatków i przypraw. Ja i moja rodzina uwielbiamy barszcz wigilijny o lekko słodkawym smaku. Dlatego gotuję go z dodatkiem owocowego wywaru. Wy też spróbujcie, a z pewnością będziecie zachwyceni.
Czym dosmaczyć barszcz czerwony?
Barszcz czerwony to czysta zupa, która może być pikantna, dość neutralna w smaku lub słodkawa. Przygotowując barszczyk na ostro, warto go doprawić sporą ilością pieprzu. Neutralny, najpopularniejszy barszcz czerwony, pachnie czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Słodkawy barszcz czerwony zyskuje swój specyficzny smak dzięki dodatkowi wywaru z suszonych śliwek, a także goździków i miodu.
Jak zrobić barszcz czerwony ze śliwkami?
Przygotowując barszcz czerwony z dodatkiem suszonych śliwek, najpierw trzeba upiec lub ugotować buraki, a potem namoczyć śliwki. Następnie starte buraki gotuje się w wodzie, którą łączy się z wywarem ze śliwek. To podstawa barszczu, którą warto doprawić miodem, goździkami, solą i pieprzem. Dobrze jest też dodać trochę soku jabłkowego, a także skórkę otartą z cytryny. Dzięki tym wszystkim dodatkom barszcz będzie pełen smaku.
Przepis: Barszcz czerwony ze śliwkami
Aromatyczny, słodkawy barszcz wigilijny z dodatkiem suszonych śliwek
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg buraków czerwonych
- 100 g suszonych śliwek
- kawałek skórki z cytryny
- 2-3 goździki
- 2 szklanki soku jabłkowego
- miód do smaku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Ugotuj w wodzie lub upiecz w piekarniku. Wystudź je, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie wywaru ze śliwekŚliwki opłucz, namocz w 2 szklankach letniej, przegotowanej wody. Dodaj do nich goździki i skórkę z cytryny. Gotuj całość ok. 10 minut, przecedź.
- Gotowanie wywaru z burakówBuraki zalej 4 szklankami gorącej wody, zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wywar przecedź przez sito.
- Łączenie wywarówDo wywaru buraczanego dodaj wywar śliwkowy i sok jabłkowy. Całość zagotuj, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.
Z czym podać barszcz czerwony?
Barszcz czerwony na wigilijny stół zwykle podaje się z uszkami z grzybowym farszem. Jednak to niejedyny doskonały dodatek do barszczu. Można go też bowiem zaserwować z krokietami, pasztecikami lub różnymi formami z ciasta francuskiego.